היחידה הראשונה של הדיפלומה D1 - היחידה הראשונה מקיפה את עולם חקלאות הגפן, ואופן עשיית היין. את השפעה של האקלים, הקרקעות, הטבע על סוגי הענבים השונים ואופן גידולם. לימוד על עשיית היין מהבציר על למוצר הסופי בבקבוק, כל הגורמים המשפיעים על היין, אם זה יין אדום , לבן או רוזה וגם כתום, עד שהוא מגיע אלינו לכוס, והבנה עמוקה יותר של המושג החמקמק "טרואר".
הדרך לדיפלומה התחילה באוגוסט 2022: באותו הזמן עבדתי ביקב "עביה" ויכולתי להתייעץ בנושאי הכרם והגפן עם יוסי יודפת שהוא בעל ידע נרחב בנושא. לכן עבור כל מי שבא מרקע של ייננות, החומר הלימודי בוודאי לא יהיה זר עבורו, ויהיה לו קל יותר. זו הייתה הפגישה הראשונה עם המערכת של הדיפלומה, והדרישות שלה. מפגש לא פשוט בתחילה. נסיון להבנה של הממשק האינטרנטי שהיה בעיני לא ידידותי למשתמש. מעולם לא למדתי באינטרנט במסגרת מחייבת בסגנון האוניברסיטה הפתוחה, וגם זה דרש הסתגלות. הדרישות של הדיפלומה היו אף הן חדשות ושונות. זה דורש ממך התאמות רבות, והבנה לגבי דרישות אקדמיות ספציפיות. בהתחלה קשה להבין מה הם בדיוק רוצים ממך, וזה בא לידי ביטוי עם ציון 39 במבחן הפידבק המסכם, מה שלא הרגיש מבטיח במיוחד…
בנוסף, יום לפני הטיסה נתקפתי בכאבי שיניים. השילוב של הכאבים, יחד עם נטילת כמות מסחרית של משככי כאבים, הביאה לידי כך שאני שוכב בסלון עם חום גבוה, ולא מבין איך למען ה' אני טס ועוד עושה את המבחן.
למחרת היום החום שכך מעט. בפעם הראשונה אני מוצא עצמי אשכרה טס עם חום. עם הגיעי למלון קרסתי לשנת לילה טרופה. למזלי טסתי יומיים קודם למבחן, אז הייתה לי האפשרות להתאושש יום שלם בחדר. למותר לציין כי ההכנות שלי למבחן נפגעו עקב כך, לא יכולתי לעשות חזרה כמו שצריך. אך בעזרתה של ברוריה האגדית חמותי היקרה שהדליקה נרות להצלחתי - היו למזלי הרב שאלות מהחומר שהכרתי. אכן אחרי חודשיים וחצי, קיבלתי תשובה מלונדון כי עברתי את המבחן הראשון.
המבחן נערך בבית הספר של WSET בלונדון בשכונת ברמונדסי. כאן פעם היו רק בתי מלאכה ומחסנים, אך הפכה בשנים האחרונות לשכונה שיקית ומתוחכמת, שמלאה בלופטים, גלריות, ברים ושווקי אוכל.
כאן פגשתי לראשונה את עידן בר אולפן. מיד לאחר המבחן ירדנו לשתות משהו קטן בבר בהמשך הרחוב יחד עם פסקל, תלמיד דיפלומה משוויץ. המפגש הבלתי אמצעי עם תלמידי יין מכל העולם, הוא חלק בלתי נפרד מהחוויה. בתכלס זה גם חלק מממטרות תוכנית הלימודים, בה עמיתי יין מרחבי העולם מכירים האחד את השנייה, מה שיכול להוביל לקשרים חברתיים ואף עסקיים. כמובן שהמפגש עם הישראלים הוא אף יותר מזה. האפשרות ללמוד עם קבוצה של חברים התומכים אחד בשני במהלך הלימודים, לא תסולא בפז, והקשרים החברויות שנוצרו עקב כך יישארו לכל החיים.
היחידה השנייה של הדיפלומה D2- בה לומדים על התחום העסקי של עולם היין. מי שמעולם לא למד מנהל עסקים, יכול להתנסות במודלים כלכליים כדוגמת SWOT , עלויות בנייה של יקבים, המבנה המסורתי של מכירת היין באיזורים שונים בעולם. מגמות בצריכה של יין במהלך השנים, הגבלות על מכירה וצריכה, בעיקר במדינות סקנדינביה וצפון אמריקה, חלק אפילו קשור לתקופת היובש המפורסמת בארה"ב. שונה לחלוטין מהארץ. בתור אחד שלמד רק מדעי הרוח, המפגש הזה עם מדעי החברה היה מעניין ושונה. כאן נעזרתי ביעל, חברה העוסקת בתחום, שבארה לי כמה פינות אפלות שהתקשתי עמן.
אוקטובר 2022 מבחן D2: "התיקון הכללי" לחוויה של המבחן הקודם. ראשית הייתי בריא, וההכנות למבחן הלכו כשורה וללא הפרעות. הפעם נסעתי עם מוריה זוגתי, ולקחנו לעצמנו כמה ימי חופש על מנת לבלות, ולהכיר את העיר יותר לעומק. ההבנה המתחדדת של הדרישות הלימודיות, הביאו לידי כך שהלימודים הפכו להיות יותר ממוקדים ויעילים, ובכך קלים יותר. המבחן הפעם היה באולם שהושכר במיוחד, והיה זה המפגש הראשון שלי עם קבוצות גדולות של תלמידי דיפלומה. במבחן הראשון היינו קבוצה קטנה יחסית של תלמידי און ליין בעיקר מחו"ל. כאן פגשנו תלמידים רבים, חלקם הגדול אנגלים, הלומדים את הדיפלומה ממש בכיתה ולא 'און ליין'. חלק מהנבחנים היו תלמידים שנכשלו ובאו לנסות שוב את מזלם. קבוצות קבוצות, התגודדו כולם בכניסה לאולם, מנסים לשנן כמה עובדות אחרונות.
לונדון בסתיו הייתה נפלאה, שקיעות יפות ושלכת, ברי יין וטיולים רגליים ארוכים ברחבי העיר. כאן יצא לי לפגוש את עמרי יצחק שאותו הכרתי כבר בארץ, שבא אף הוא לעשות את המבחן וגם לבלות בעיר הגדולה. פגשנו גם את יואב, שלקח את בנו הגדול שקד לטיול של לפני גיוס, ואכלנו יחדיו ב"בנובל רוט". זהו מוסד לונדוני מפורסם של אוכל ויין בסגנון ביסטרו, שנוסד ב 2013. המקום הפך עד מהרה להיות הבסיס שלנו בלונדון.
בנוסף למבחן התקיימה גם סדנא להכנה ל'לומדים מרחוק' של הD4 וD5 על מבעבעים ומחוזקים, שהם שתי היחידות הבאות. זו הזדמנות של ממש ללמוד עם מורים "אמיתיים" בלייב, עם טעימה פרונטלית מודרכת, והזדמנות לשאול שאלות. המורה שהסביר על המבעבעים היה איש מבוגר רגע לפני הפנסיה, אשר הרשים אותי מאוד בידיעותיו ובאופן שלימד אותנו.. תפקיד הסדנא הוא גם "לכייל" את החיך שלנו למבחנים המעשיים בטעימה, שילוו את המבחנים הבאים. עד היום לא ברור לי בדיוק, מדוע לוקח כל כך הרבה זמן לקבל תשובות. לאחר חודשיים וחצי, הגיע המייל המיוחל שבישר לי שעברתי את המבחן השני.
סיימנו את שתי יחידות הבסיס. מטרת הלימודים היא שתדע לשלב את היחידות האלה בכל נושא עתידי שתלמד, על מנת שתבין איך כל האלמנטים שזורים אלו באלו. שני המבחנים היו תיאורטיים בלבד, ללא טעימות נלוות. כל המבחנים נעשים בכתב יד, ממש כמו פעם. שני המבחנים הראשונים ארכו 45 דקות, שבהם צריך לענות על 3-5 שאלות. קשה במסגרת הזמן הלחוצה הזו לכתוב את כל מה שאתה רוצה, במיוחד אם זו לא שפת האם שלך.
Comments