היחידה השלישית של הדיפלומה D3 זו היחידה הגדולה ביותר בדיפלומה. היא פותחת את הסמסטר השני. היחידה כוללת בתוכה את מרבית אזורי היין המוכרים בעולם. החל מהקלאסיקות של העולם הישן, וכלה ביוון וסין. יותר מ 600 עמודים עמוסי נתונים, וזה לא כולל את החומר הנוסף שצריך על מנת להתעמק. השאלות כאן, כמו גם ביחידות הראשונות הם אינטגרטיביות: איך משפיעים הגורמים השונים - אותם גורמים שלמדנו ביחידות 1+2 קרי גידול הגפן , עשיית היין והשוק עצמו על אזורי יין השונים, הזנים, הסגנונות וכולי.. אין כאן שאלות "אמריקאיות" אלא שאלות פתוחות. הכתיבה נעשית כמו פעם: על דף ונייר עם כלי כתיבה. מעניין כמה אנחנו כבר לא רגילים לכתוב. כל השרירים האחראים על כתיבה בעצם התנוונו להם עם השנים, הורגלו להקלדה. לקראת המבחן ישבתי וכתבתי במשך שעות. עקב כך נתפסו לי שרירים ששכחתי שהם בכלל קיימים .
יש כאן גם אלמנט מסוים של מזל. מכיוון שכמות החומר כה גדולה, יכולות להיות שאלות שלמות על דברים שלא התכוננת אליהם כראוי, ישנם אזורי יין שהם פחות נגישים לישראלי הממוצע, לדוגמא דרום אפריקה, אוסטרליה, יינות שאינם מגיעים הרבה לארץ. או נושאים שהם לא בנפשך, שלא משכו אותך או מקומות שטרם ביקרת בהם. הקריפטונייט האישי שלי הוא אזורים במרכז ודרום איטליה, מלאים בזנים פחות מוכרים, וגם אזורים שלמים בפורטוגל, שהם לא הדאו או הדורו.
לקראת המבחן הגדול יש טעימה נרחבת, הכוללת יינות מכל רחבי עולם היין המוכר.ברשימה יש כמות אדירה של יינות לטעום, כ 130 יינות. עם הזמן התגבשה לה שישייה מופלאה שהגיעה יחדיו לישורת האחרונה, שהייתה משענת תומכת, עזרה הדדית כיפית ומלאת חוש הומור.
יואב, מהנדס במובילאיי הוא חובב יין ותיק. הוא הראשון שהכרתי מהחבורה, ירושלמי אוהד הפועל וכך בעצם הכרנו. הוא התחיל את הדיפלומה קורס אחד לפני. את עידן הכרתי בלונדון עוד בתחילת הדיפלומה. עידן הוא עורך דין במקצועו ועוסק בתחום היין כבר שנים, מלמד סדנאות ב'איש הענבים' וגם תרם תרומה חשובה להיווצרות האפלסיון הראשון בארץ 'הרי יהודה'. עמרי התחיל את הדיפלומה בלונדון עוד בגלגול אחר, ומאז עיסוקיו הרבים בתחום היין עכבו את לימודיו. עמרי סומליייה מוערך בעיר, ידו בכל. עמרי הביא איתו את אברהם, אשר במקביל ללימודי דיפלומה סיים לימודי ייננות בפירנצה, וכרגע עובד כיינן ביקב טפרברג. את אלעד, איש יין ותיק ומנוסה שניהל את תחום היין בRTM פגשתי בפסטיבל יינות טבעיים והצעתי לו להצטרף אלינו. הוא התחיל את הדיפלומה בעבר, אבל אילוצי החיים והקורונה השפיעו גם עליו. פתחנו קבוצת וואטסאפ משותפת.לאחר כמה גלגולים וניסיונות לתיאום עם גל זוהר, אשר נמצא במסע ה Master of Wine שלו, קבענו את ביתו של אלעד בתל אביב כבסיס. טעמנו יינות יחדיו אחת לשבועיים, כאשר בכל סשן מישהו אחר היה אחראי להביא את היינות, תוך כדי תיאום עם האחרים. את היינות טעמנו בעיוור. חלק מרשמי הטעימה שלחנו ללונדון כחלק ממטלות הקורס. השתדלנו שהטעימה תהיה במקביל ללימוד העצמאי באפליקציה. באותה התקופה של תחילת המלחמה, עמרי גוייס למילואים. אברהם שהיה בבציר שאטו דיקאם חזר מוקדם יותר לארץ. את הטעימות ערכנו בהתחשב בכל האילוצים הללו, כולל לרדת למקלט, כאשר החמאס ניסה להפריע לנו.
לפני המבחן הגדול מתקיימת סדנא בלונדון שבה מתמקדים בטעימות לתלמידי און ליין שלא הייתה להם הזדמנות לקבל הדרכה בלייב. אז נסענו כולנו, חוץ מעמרי החייל ואלעד שהיה במקום אחר.
מרץ 2024 סדנת הכנה למבחן האחרון: נסענו במיוחד חודשיים לפני המבחן לסדנת טעימות בבה"ס WSET בלונדון. זו כבר נסיעה שנייה שלי בזמן המלחמה. הסדנא היא לא חובה, ונותנת אפשרות לתלמידים הלומדים מרחוק הזדמנות לטעום יינות, "ולכייל" את החיך לפני המבחן. מוריה הצטרפה אלי, ושוב לנו בפימליקו, שכונה שהפכה להיות בית. שוב 'נאלצנו' לאכול ולשתות טוב בלונדון, ולהביא יינות אחרונים לטעימות שלנו. בניגוד לסדנא הקודמת, שהייתה לפני יחידות 4,5 ועזרה להתוות קו והבנה טובה יותר של החומר. הסדנה הזו הייתה ממש לפני המבחן, אחרי שכבר טעמנו כמעט את כל היינות. כבר התגבש אצלנו קונספט מסויים. חלק מהדברים שגילינו בסדנא היו הפוכים לחלוטין ממה שעבדנו עליו בבית. היה נכון יותר שהיא תהיה בתחילת הסמסטר ולא בסופו. גם מהמורים עצמם בסדנא לא התרשמתי במיוחד, הם היו בסדר ותו לא.
מאי 2024 : חמש דקות הליכה בדרך למבחן בבוקר קריר וטיפוסי. חוצים כמה מעברי חצייה. מכאן ומשם מתקבצים להם עוד ועוד אנשים שממש כמונו לקחו את המסע הזה על עצמם. חלקם כבר הפכו להיות פרצופים מוכרים, לאחר שנתיים של ביקורים בלונדון, קבוצות לימוד, קבוצות וואטסאפ משותפות.
תור השתרע לו אל מול מבנה טיפוסי ישן, התרגשות רבה ומתח שאפשר ממש לחתוך עם סכין. הרשמה זריזה וחזרה החוצה, לשבת על המדרגות. ממתינים לרגע שבו יקראו לנו להיכנס.
כל הקבוצה הגיעה ללונדון לקראת המבחן המסכם. ההתרגשות בשיאה. הפעם מצאנו מגורים ממש קרוב למקום, לא הרחק משורדיץ'. המטרה הייתה שנוכל ללכת בניחותא למבחן, מבלי לנסוע על הבוקר ברכבת. בין לבין נוכל לנוח לאכול משהו באווירה ביתית ולא בפאב עמוס. הפורמט של המבחן הוא שני ימי מבחנים עם הפסקת צהרים. היום הראשון מוקדש למבחנים עיוניים. מתחילים בשעתיים מבחן, המוקדש לשלוש שאלות מתוך ארבע אפשרויות. לאחר הפסקת צהריים של שעה, יש עוד שעה ועשרים שבהם עונים על שתי שאלות מתוך שלוש אפשרויות.
מבחן D3 של הדיפלומה, היום הראשון, עיוני. המבחן נערך באולם ספורט ענק מתחילת המאה שעברה, עם תקרה מעוצבת בסגנון ארט דקו. מאות שולחנות מסודרים להם בסימטריה מופתית. במבחן הזה היו להערכתי בין 300-400 נבחנים. הסיבה לכמות הגדולה יחסית היא שרבים נבחנים בפעם השנייה או אפילו השלישית עקב אחוזי מעבר נמוכים.
שעון דיגיטלי סופר לאחור, הגיע רגע האמת. לאחר הסברים מפי ראסל מנהל WSET לונדון, דממה משתררת באולם, מופרעת רק על ידי רחש של פתיחת המעטפות וחריקות עטים ועפרונות. לא יודע אם יצא לכם לכתוב שעתיים רצוף בקצב שיא בזמן האחרון, אבל זה בהחלט מאמץ גדול. לאחר הפסקה של שעה שבה הלכנו לאכול משהוא בבית ולהרגע. חזרנו לחלקו השני של היום. בשלב הזה לכתוב שעה ועשרים רצוף נראה פתאום קל. אך בסוף הסשן בהחלט הרגשתי את הידיים. זו הרגשה נפלאה לסיים את היום הראשון שעל פניו קשה יותר. השאלות היו עבורי 'טובות' יחסית ומצאתי את הקצב והרגשתי שהלך לי טוב. אחרי כן השיטוט בסמטאות לונדון נעשה אף כיף יותר, עם אברהם ועמרי אבל ברגוע, מחר יש לנו עוד מבחן.
מבחן D3 של הדיפלומה היום השני, טעימות. באווירה מעט רגועה יותר, עם ירידת מתח משמעותית. על הבוקר ירדנו לסופר על מנת לקנות בקבוקי יין, בשביל לכייל את החיך לטעימה לאזן את רמת ה PH בפה. הומלץ לנו על יין לבן פירותי, פלוס יין עם טאנין נוכח. הצטרפו אלינו לטעימה חלק מהחבורה המופלאה. לאחר שטיפה של הפה ביין בשעה עשר בבוקר עשינו את דרכנו אל אותו האולם. ביום הזה היו כשני שליש מהנבחנים של היום הקודם, והאולם שהיה כמעט מלא מפה לפה ביום הקודם הרגיש מעט ריק. שש כוסות ריקות עמדו בפנינו, כחלק מטעימה עיוורת של שנים עשר יינות, ארבעה פלייטים של שלושה יינות. הטעימה מחולקת לפני נושאים: שלישייה אחת מאותו סוג ענבים. שלישייה שנייה מאותה המדינה. לאחר הפסקת צהריים של שעה יש שני פלייטים נוספים: השלישי מאותו האיזור, והשלישייה הרביעית נקראת "MIXED BAG" שזו בעצם קבוצה של יינות שאין קשר ביניהם, כאשר אתה נשאל שאלות ספציפיות על שיטות עשייה, איכות וכד'.
גם כאן הרגשתי כי בחירת היינות באה יחסית לקראתי, עם ריזלינג, ארגנטינה, ובורגון. יש אולי הילה רומנטית סביב טעימת יין עיוורות אבל במציאות מעטים האנשים שמזהים ממש את היין או את האיזור/הזן תוך כמה הרחות וטעימות. יש כאן בעצם דדוקציה לוגית, העוזרת להוליך אותך לתוצאה הנכונה. כמו כן כתיבה נכונה של רשמי הטעימה והבנת האיכות של היין, קריטיים הרבה יותר מאשר לנחש בדיוק מאיפה היין. כמובן שעל האחרון מקבלים גם נקודות, אבל מרבית הנקודות מגיעות על זיהוי פרמטרים "אובייקטיביים", כגון ריחות טעמים ועוצמות, וכתיבת מסקנות נכונה. עקב כך אחוזי המעבר בטעימה גבוהים יותר. חבר שעשה את המבחן לא קלע בהרבה אזורים וזנים, אך עבר כי כתב רשמי טעימה מדויקים.
אחרי המבחן חוגגים בנובל רוט. פתחנו שם שולחן יחד עם פסקל ומוריה, טעימה העיוורת מסורתית שבה קובעים תקציב וכל אחד בוחר בקבוק לטעימה. היה כמו תמיד מאוד כיף.
כרגיל, לאחר כמעט שלושה חודשים אחרי המבחן, תוצאות התחילו לזרום מצידו השני של הגלובוס. ההתרגשות עולה עם ההבנה שבקרוב יגיעו התוצאות גם מלונדון. עד היום לא הבנו אם יש סדר ספציפי במשלוח התשובות, אם זה אלפביתי, לפי ציון, המדינה שלך או משהו אחר. מה שכן התפללתי שאני אקבל ראשון את התוצאה שלא אצטרך להמתין. למזלי קיבלתי תוצאה ראשון ועברתי. וכך תוך חמישים דקות כל החבורה עברה… שמחה גדולה והישג לא קטן, בהתחשב שכמה חברים שלנו מהאונליין לא עברו.
היחידה השישית של הדיפלומה. D6 החלק האחרון של הדיפלומה, שהוא עבודה אקדמית של 3000 מילים על נושא שנקבע מראש. הנושא שלנו היה על REGENERATIVE VITICULTURE. לכתוב על יתרונות וחסרונות של השיטה, כללית וכלכלית ולתת גם פרספקטיבה אישית. את העבודה יש לשלוח ללונדון פיזית, עותק נייר ולא במייל. זה היה המפגש האחרון שלנו עם השיטה האקדמית הבריטית שהיא די קשוחה ולא מאפשרת קומבינות שאנחנו מכירים היטב מארץ ישראל . עם תאריך וזמן סופי למשלוח, עם כמות מינימלית ומקסימלית של מילים. כל חריגה מהנהלים תגרור איתה ציון נכשל מייד לעבודה.
הגשת העבודה בעצם מציינת את סוף הסמסטר השני, ואת סוף הדיפלומה אם הלכתם לפי הסדר, עברתם את כל המבחנים שלכם "מכה ראשונה". כל זה נמשך כשנתיים.
Comments